Tarihte ilk olarak kulübe ve sığınma evleri elle veya basit aletlerle inşa edildi. Bronz çağında şehirler büyüdükçe, tuğla ve marangozlar gibi profesyonel ustaların bir sınıfı ortaya çıktı. Bazen inşaat faaliyetleri için köleler kullanılıyordu. Orta Çağ'da, bunlar loncalar halinde organize edildi. 19. yüzyılda, buharla çalışan makineler ortaya çıktı ve daha sonra, vinçler, ekskavatörler ve buldozerler gibi dizel ve elektrikli araçlar. Hızlı raylı imalat 21. yüzyılda gittikçe daha popüler hale geldi. Bazı tahminler, inşaat projelerinin% 40'ının hızlı yol yapımı olduğuna işaret ediyor.
Mozaik uygulama, çeşitli doğal taşlara çimento ve boya maddesi eklenilerek elde edilir. Mozaik harcının kaplanacak zemine uygun olarak hazırlanan kalıplara dökülmesiyle yapılır. Günümüzde mozaik uygulamaları son derece kullanımı yaygınlaşmıştır.
Dökme mozaik uygulama, ince ve kaba mozaik olarak adlandırılan iki kısımdan oluşmaktadır. Kaplamanın yapıldığı yerde hazırlanarak uygulanır kalınlığı ince mozaiğin içine konan malzemeye göre değişiklik gösterir. Hazırlanan karışımın bünyesine renk veren maddeler ilave edilerek renk ve desen açısından her duruma uygulanabilmektedir.
Mozaik zemin kaplama teknik özellikleri
1- İnsan sağlığına ve çevreye zarar vermez.
2- Yerinde dökme mozaik yüzeyler isteğe göre mat, parlak, fırçalanmış vb. dokularda uygulanabilir.
3- Zeminin kullanım amacına uygun bir tekstür verilebilir.
Mozaik zemin kaplama nasıl yapılır?
Dökme mozaik Terrazzo uygulandıktan sonra hava koşullarına göre 24 ile 72 saat arası kurutulması için bekletilir. Ürünün kuruduğu kontrol edildikten sonra uygulama ekibi, silim makinalarıyla zemin üzerinden 4mm tıraşlanır ardından farklı elmas uçlarla ince silim işlemi gerçekleştirilir. Bu uygulama ıslak olarak uygulanılması gerekir. Uygulama esnasında endüstriyel tip elektrikli süpürgeler kullanılır ve su sızıntı asgari düzeye indirilir. Tıraşlama ve silim işlemi tamamlandıktan sonra zemin üzerine mozaik parlatıcı uygulanır. Böylece tasarım çok daha canlı bir görüntüye kavuşur.